ام دی اف چیست؟

ام دی اف چیست؟

حروف اختصاری MDF از حروف اول کلمات  medium density fiberboard به معنی «تخته فیبر با چگالی متوسط» گرفته شده. ام دی اف از ضایعات و خرده‌های چوب طبیعی درختان به دست می‌آید و به همین دلیل، یکی از فرآورده‌های چوبی به حساب می‌آید که توسط روکش‌های مختلفی پوشانده می‌شود. هر روکشی که بر روی ام دی اف خام کشیده می‌شود، باعث می‌شود خصوصیات متمایزی به ورق ام دی اف نسبت داده شود که از نظر قیمت و ظاهر و همین طور کیفیت، با بقیه متفاوت است.

در پروسه تولید ام دی اف ، ابتدا خرده‌ها و ضایعات چوب پس از جمع‌آوری، تمیز و یکسان‌سازی شده و سپس، به صورت یکدست و خرد شده ( خمیری شکل‌)‌ در می‌آیند. پس ازین کار و پس از انجام فرایندهای مختلف دیگر، با عبور هوای گرم خشک شده و به صورت فیبر در می‌آیند.

فیبر تولید شده، در اندازه‌ی مناسب برش داده می‌شود و مجددا خشک می‌شود تا رطوبت آن گرفته شود. محصول به دست آمده، سمباده می‌خورد تا صاف و یکدست شود و پس از آن رنگ می‌شوند یا روکش می‌شوند و یا حتی به صورت خام بسته‌بندی می‌شوند.

در دهه‌ی هشتاد خورشیدی، دستگاه‌ها و تجهیزات ساخت صفحات ام دی اف وارد ایران شد و ما توانستیم در زمینه‌ی ساخت و تولید ورق‌های ام دی اف به خودکفایی برسیم. تا پیش از آن، ورق‌های ام دی اف به طور وارداتی، از سایر کشورها وارد می‌شد که طبیعتا قیمت آن از لحاظ اقتصادی بیشتر بود و به دلیل به صرفه‌ نبودن، در مصرف کابینت‌سازی مورد استفاده قرار نمی‌گرفت. از ام دی اف وارداتی بیشتر در زمینه‌ی تجاری، صنعتی و ساختمانی استفاده می‌شد.

انواع ام دی اف

ورق های ام دی اف را از نظر ضخامت، کاربرد و روکش دسته بندی می‌کنند. چون ورق های ام دی اف با ضخامت‌های متفاوتی در بازار موجود است؛ برخی نازک و برخی ضخیم‌تر هستند که برای کاربردهای متفاوتی استفاده می‌شوند. به علاوه همواره یک روکش روی ورق ها می‌کشند تا علاوه بر زیبایی، مقاومت آن‌ها را افزایش دهند. بسته به اینکه از چه موادی به عنوان روکش استفاده می‌شود، ورق‌ها قابلیت‌های متفاوتی خواهند داشت و حتی از نظر ظاهری نیز بسیار متنوع خواهند بود.

انواع ام دی اف از نظر ضخامت

با توجه به کاربرد بسیار زیاد متریال ام دی اف، ورق آن با ضخامت‌های مختلف تولید می‌شود تا در مصارف مختلف خانگی و صنعتی کاربرد داشته باشد. ورق MDF خام معمولا با ضخامتی بین ۳ میلی‎متر تا ۳۸ میلی‌متر تولید می‌شود. پر مصرف‌ترین ضخامتی که از آن در کابینت آشپزخانه نیز استفاده می‌شود، ورق ۱۶ میلی‌متری است. در برخی قسمت‌ها از جمله کانتر آشپزخانه، از ورق‌های ضخیم‌تر ۳۰ میلی‌متری استفاده می‌شود. حتی ورق‌هایی با ضخامت ۳ میلی‎متر و ۱۸ میلی‌متر هم بسته به سبک و مدل کابینت‌ها در آشپزخانه کاربرد دارند.

ابعادی که ذکر شد برای ورق ام دی اف خام هستند؛ با توجه به روکش که بر روی MDF خام کشیده می‌شود، ممکن است در حد بسیار ناچیزی به ضخامت آن افزوده شود.

۹ نوع ام دی اف از نظر روکش

اشاره کردیم که ام دی اف با روکش‌های مختلفی که بر روی آن کشیده یا چسبانده می‌شود، خصوصیات مختلف و نام‌های متنوعی به خود می‌گیرد. بدیهی است که MDF خام بدون نصب روکش، زیبایی خاصی ندارد و از نظر مقاومت نیز بسیار آسیب‌پذیر است؛ زیرا رطوبت، گرما، حشرات موذی و سایر عوامل مخرب محیطی می‌توانند به راحتی به بافت آن نفوذ کنند و بافت آن را خراب کنند.